Dziś dzielę się z Wami przepisem na pasztecik, a właściwie bardziej pastę z bakłażana, który dostałam od mojej znajomej.
Nie dość, że jest smaczny, to jeszcze robi się go szybko i łatwo (co dla mnie ogromnie się liczy).

Potrzebne są tylko trzy składniki: bakłażan, jajka i cebula.

 

A’la pasztecik z bakłażana

Składniki:

2 bakłażany
2 jajka
1-2 cebule
łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz

Wykonanie:

Bakłażany obrać ze skórki (jeśli macie mocny blender, to nie trzeba obierać). Pokroić w plasterki, polać oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku ok. 25 minut, w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

W tym samym czasie ugotować 2 jajka. Cebulę zeszklić na patelni na maśle klarowanym.

Następnie włożyć do miski wszystkie składniki: upieczone bakłażany, rozdrobnione ugotowane jajka i cebulę. Dodać sos sojowy, sól i pieprz do smaku.

Zblendować i… pasztecik gotowy!

Pysznie smakuje na kromce chleba na prawdziwym zakwasie (przepis) albo na plasterkach kalarepy.

 

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *