Dziś dzielę się z Wami przepisem na pasztecik, a właściwie bardziej pastę z bakłażana, który dostałam od mojej znajomej.
Nie dość, że jest smaczny, to jeszcze robi się go szybko i łatwo (co dla mnie ogromnie się liczy).

Potrzebne są tylko trzy składniki: bakłażan, jajka i cebula.

 

A’la pasztecik z bakłażana

Składniki:

2 bakłażany
2 jajka
1-2 cebule
łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz

Wykonanie:

Bakłażany obrać ze skórki (jeśli macie mocny blender, to nie trzeba obierać). Pokroić w plasterki, polać oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku ok. 25 minut, w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

W tym samym czasie ugotować 2 jajka. Cebulę zeszklić na patelni na maśle klarowanym.

Następnie włożyć do miski wszystkie składniki: upieczone bakłażany, rozdrobnione ugotowane jajka i cebulę. Dodać sos sojowy, sól i pieprz do smaku.

Zblendować i… pasztecik gotowy!

Pysznie smakuje na kromce chleba na prawdziwym zakwasie (przepis) albo na plasterkach kalarepy.

 

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.