Dziś dzielę się z Wami przepisem na pasztecik, a właściwie bardziej pastę z bakłażana, który dostałam od mojej znajomej.
Nie dość, że jest smaczny, to jeszcze robi się go szybko i łatwo (co dla mnie ogromnie się liczy).
Potrzebne są tylko trzy składniki: bakłażan, jajka i cebula.
A’la pasztecik z bakłażana
Składniki:
2 bakłażany
2 jajka
1-2 cebule
łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz
Wykonanie:
Bakłażany obrać ze skórki (jeśli macie mocny blender, to nie trzeba obierać). Pokroić w plasterki, polać oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku ok. 25 minut, w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
W tym samym czasie ugotować 2 jajka. Cebulę zeszklić na patelni na maśle klarowanym.
Następnie włożyć do miski wszystkie składniki: upieczone bakłażany, rozdrobnione ugotowane jajka i cebulę. Dodać sos sojowy, sól i pieprz do smaku.
Zblendować i… pasztecik gotowy!
Pysznie smakuje na kromce chleba na prawdziwym zakwasie (przepis) albo na plasterkach kalarepy.
Smacznego!