Warzywa cebulowe, do której należą czosnek, cebula, por, szczypiorek, pochodzą prawdopodobnie z Azji. Towarzyszą ludziom już od wielu tysięcy lat. Cebula była uprawiana w Starożytnym Egipcie już co najmniej 3200 lat p.n.e.!

Na ścianach piramidy Cheopsa i wielu innych płaskorzeźbach egipskich, można znaleźć różne malowidła i teksty dotyczące cebuli i czosnku. Wynika z nich, że były to warzywa bardzo popularne w Starożytnym Egipcie. Świadczą też o tym resztki cebuli często znajdowane między zwojami bandaży, którymi były owijane mumie.

Czym się wyróżniają warzywa cebulowe?

Ściany komórkowe warzyw cebulowych zawierają enzym zwany alliną. Jednak, aby powstał w nich ważny dla nas związek siarki – allicyna, musimy je poddać obróbce poprzez krojenie, miażdżenie i przeżuwanie. Wówczas pod wpływem enzymu allinazy, allina przekształci się w allicynę, która szczypie nas w oczy i wyciska łzy 😉

Związki te zwane fitoncydami, są nieocenionymi skarbami dla naszego zdrowia:

  • Budują naszą odporność, poprzez wzmacnianie naturalnych mechanizmów obronnych organizmu
  • Zapobiegają nowotworom i przerzutom nowotworowym, a nawet potrafią zatrzymać wzrost komórek nowotworowych, poprzez zahamowanie angiogenezy, czyli tworzenia się nowych naczyń krwionośnych niezbędnych dla rozwoju guza
  • Obniżają poziom glukozy we krwi
  • Hamują procesy życiowe drobnoustrojów
  • Mają działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, przeciwwirusowe, grzybobójcze
  • Zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym
  • Działają przeciwmiażdżycowo, poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów
  • Usprawniają procesy trawienia, poprzez pobudzanie wydzielania soków żołądkowych
  • Obniżają poziom ciśnienia krwi

Jak możemy użyć te bezcenne skarby w naszym codziennym życiu?

Dr n. med. Krzysztof Krupka, w książce „Minerały życia” wskazuje na przeciwpasożytnicze działanie czosnku i poleca przepis na usunięcie „nieproszonych gości” z naszego organizmu, poprzez zastosowanie czosnkowej kuracji:

„Przez dwa tygodnie należy zjadać po 1 ząbku czosnku, wieczorem, dwie godziny po kolacji. Sygnałem wyzdrowienia będzie nieodczuwanie ociężałości lub wzdęcia brzucha po spożyciu pokarmu. Czosnek należy jeść bez chleba, dobrze przeżuwać. W czasie jedzenia czosnku w jamie ustnej, przełyku i w żołądku pojawia się silne pieczenie. Może się wzmóc bicie serca u osób z zaburzeniami układu krwionośnego. To naturalna reakcja, ponieważ czosnek to produkt zawierający dużą ilość germanu, a ten pierwiastek wspaniale regeneruje i oczyszcza naczynia krwionośne i bardzo natlenia organizm. Tlen jest toksyczny dla wszystkich pasożytów i mikroorganizmów”.

Pamiętajmy tylko, aby po zjedzeniu czosnku, zneutralizować jego zapach, żując np. skórkę z cytryny lub posiekaną natkę pietruszki. W przeciwnym razie, grozi nam spanie na tapczanie w salonie 😉

food-vegetables-meal-kitchen-large

Co jeszcze możemy zrobić?
Oczywiście syrop z cebuli, który łagodzi kaszel. Lubicie? Moje dorosłe już dzieci mówią, że to jeden z ich smaków dzieciństwa 😉
Wystarczy cieniutko pokroić cebulę, posypać odrobiną cukru trzcinowego, aby cebula puściła sok. Odstawić na parę godzin. Gotowy sok wymieszać z naturalnym miodem i … jest pyszny!

Polecam też miksturę uodporniającą, zasłyszaną gdzieś w radiu:

3 cytryny – wycisnąć sok

2 główki czosnku – zmiażdżone

6 łyżek miodu (ze znajomej pasieki )

1 szklanka letniej, przegotowanej wody

Wszystkie składniki wymieszać. Włożyć do lodówki na 24 godziny, przecedzić przez gazę lub gęste sitko i pić 3 razy dziennie po 1 łyżce (dla dzieci po 1 łyżeczce).
No cóż… do najsmaczniejszych nie należy, ale za to daje efekt

Jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni, to uwielbiam duszoną cebulę z warzywami, no i oczywiście śledzie z cebulką

A Wy, jakie macie sprawdzone sposoby na wykorzystanie czosnku i cebuli?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18579286

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17256959

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16035690

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17093154

https://pl.wikipedia.org/wiki/Cebula_zwyczajna

https://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek

One thought on “Cebula i czosnek – naturalne skarby natury!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *