Warzywa cebulowe, do której należą czosnek, cebula, por, szczypiorek, pochodzą prawdopodobnie z Azji. Towarzyszą ludziom już od wielu tysięcy lat. Cebula była uprawiana w Starożytnym Egipcie już co najmniej 3200 lat p.n.e.!
Na ścianach piramidy Cheopsa i wielu innych płaskorzeźbach egipskich, można znaleźć różne malowidła i teksty dotyczące cebuli i czosnku. Wynika z nich, że były to warzywa bardzo popularne w Starożytnym Egipcie. Świadczą też o tym resztki cebuli często znajdowane między zwojami bandaży, którymi były owijane mumie.
Czym się wyróżniają warzywa cebulowe?
Ściany komórkowe warzyw cebulowych zawierają enzym zwany alliną. Jednak, aby powstał w nich ważny dla nas związek siarki – allicyna, musimy je poddać obróbce poprzez krojenie, miażdżenie i przeżuwanie. Wówczas pod wpływem enzymu allinazy, allina przekształci się w allicynę, która szczypie nas w oczy i wyciska łzy 😉
Związki te zwane fitoncydami, są nieocenionymi skarbami dla naszego zdrowia:
- Budują naszą odporność, poprzez wzmacnianie naturalnych mechanizmów obronnych organizmu
- Zapobiegają nowotworom i przerzutom nowotworowym, a nawet potrafią zatrzymać wzrost komórek nowotworowych, poprzez zahamowanie angiogenezy, czyli tworzenia się nowych naczyń krwionośnych niezbędnych dla rozwoju guza
- Obniżają poziom glukozy we krwi
- Hamują procesy życiowe drobnoustrojów
- Mają działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, przeciwwirusowe, grzybobójcze
- Zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym
- Działają przeciwmiażdżycowo, poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów
- Usprawniają procesy trawienia, poprzez pobudzanie wydzielania soków żołądkowych
- Obniżają poziom ciśnienia krwi
Jak możemy użyć te bezcenne skarby w naszym codziennym życiu?
Dr n. med. Krzysztof Krupka, w książce „Minerały życia” wskazuje na przeciwpasożytnicze działanie czosnku i poleca przepis na usunięcie „nieproszonych gości” z naszego organizmu, poprzez zastosowanie czosnkowej kuracji:
„Przez dwa tygodnie należy zjadać po 1 ząbku czosnku, wieczorem, dwie godziny po kolacji. Sygnałem wyzdrowienia będzie nieodczuwanie ociężałości lub wzdęcia brzucha po spożyciu pokarmu. Czosnek należy jeść bez chleba, dobrze przeżuwać. W czasie jedzenia czosnku w jamie ustnej, przełyku i w żołądku pojawia się silne pieczenie. Może się wzmóc bicie serca u osób z zaburzeniami układu krwionośnego. To naturalna reakcja, ponieważ czosnek to produkt zawierający dużą ilość germanu, a ten pierwiastek wspaniale regeneruje i oczyszcza naczynia krwionośne i bardzo natlenia organizm. Tlen jest toksyczny dla wszystkich pasożytów i mikroorganizmów”.
Pamiętajmy tylko, aby po zjedzeniu czosnku, zneutralizować jego zapach, żując np. skórkę z cytryny lub posiekaną natkę pietruszki. W przeciwnym razie, grozi nam spanie na tapczanie w salonie 😉
Co jeszcze możemy zrobić?
Oczywiście syrop z cebuli, który łagodzi kaszel. Lubicie? Moje dorosłe już dzieci mówią, że to jeden z ich smaków dzieciństwa 😉
Wystarczy cieniutko pokroić cebulę, posypać odrobiną cukru trzcinowego, aby cebula puściła sok. Odstawić na parę godzin. Gotowy sok wymieszać z naturalnym miodem i … jest pyszny!
Polecam też miksturę uodporniającą, zasłyszaną gdzieś w radiu:
3 cytryny – wycisnąć sok
2 główki czosnku – zmiażdżone
6 łyżek miodu (ze znajomej pasieki )
1 szklanka letniej, przegotowanej wody
Wszystkie składniki wymieszać. Włożyć do lodówki na 24 godziny, przecedzić przez gazę lub gęste sitko i pić 3 razy dziennie po 1 łyżce (dla dzieci po 1 łyżeczce).
No cóż… do najsmaczniejszych nie należy, ale za to daje efekt
Jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni, to uwielbiam duszoną cebulę z warzywami, no i oczywiście śledzie z cebulką
A Wy, jakie macie sprawdzone sposoby na wykorzystanie czosnku i cebuli?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18579286
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17256959
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16035690
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17093154
One thought on “Cebula i czosnek – naturalne skarby natury!”