Też lubisz szybkie i łatwe wypieki? A do tego pyszne?
Ten przepis na wyjątkowe, świąteczne ciasto piernikowe, otrzymałam od mojej dobrej znajomej. Trochę go zmodyfikowałam, żeby było bardziej zdrowsze 😉
W oryginalnym przepisie były 3 szklanki mąki pszennej, a ja zamieniłam je na 1 szklankę mąki pszennej, 1 szklankę mąki ryżowej i 1 szklankę mąki owsianej. Jeśli wolisz pszenną, to oczywiście jej użyj 🙂
Dodałam cukier z prawdziwą wanilią i przyprawę korzenną własnej roboty (Ty możesz dać gotową – połowę torebki).
Ciasto upiekłam w choinkowych foremkach, ale można też w zwykłych keksówkach. Wtedy będzie je można jeść nie tylko w święta 🙂
Robi się je łatwo i szybko, a efekt jest znakomity!
Co będzie potrzebne?
1 duży kefir
½ szklanki oleju
1 szklanka cukru trzcinowego (ja dałam połowę 🙂 )
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki owsianej
2 łyżki dżemu (ja dałam domowy truskawkowy 🙂 )
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 cukier z prawdziwą wanilią
½ opakowania przyprawy korzennej
Wszystkie składniki dobrze połączyć. Po prostu wymieszać i już!
Wlać do foremek i piec około 30 minut. Można je dowolnie ozdobić.
U mnie takie cudne zdobienia z lukru wykonała moja zdolna córka :).
Smacznego!
I daj znać jak smakowało 🙂