Cytryna przynosi tak wiele zdrowotnych korzyści dla naszego organizmu, że warto ją stosować w naszej diecie każdego dnia.
Jest prawdopodobnie najbardziej wartościowym owocem pod względem leczniczym zwłaszcza dla osób, którzy spożywają dużo białek i tłuszczów. Dlaczego?
– niszczy bakterie gnilne w jelitach
– ma działanie odkażające i przeciwbakteryjne
– działa korzystnie na wątrobę, wspomagając wydzielanie żółci
– oczyszcza krew
– łagodzi wzdęcia żołądka i niestrawność
– walczy z pasożytami
– alkalizuje organizm
Warto codziennie pić świeży sok z cytryny w połączeniu z wodą, ponieważ:
– pomaga w leczeniu dróg moczowych i kamieni wapniowych
– usuwa kwas moczowy ze stawów
– polepsza trawienie (zakwasza żołądek)
– dodaje energii
– poprawia odporność
– rozrzedza gęstą, słabo krążącą krew
– wzmacnia kruche naczynia krwionośne
– rozpuszcza nagromadzony śluz (np. w przypadku spożywania nadmiernej ilości nabiału, a także przeziębienia i kaszlu)
A jedna kropla świeżego soku z cytryny w połączeniu z ciepłą wodą, jest świetnym zamiennikiem płynu do oczyszczania okolic oczu.
Badania wykazały, że ekstrakt z cytryny może w zdrowy i bezpieczny sposób niszczyć komórki nowotworowe. Co ważne, niszczy tylko komórki złośliwe, a zdrowe komórki pozostają w nienaruszonym stanie!
Natomiast żucie skórki cytrusowej (cytryny, pomarańcze, grejpfruty), która jest bogatym źródłem d-limonenu, obniża ryzyko zachorowania na nowotwór piersi i okrężnicy.
Przy spożywaniu cytryn, warto jest pamiętać o wykorzystywaniu nie tylko soku, ale również miąższu, a nawet nasion. W tym celu można zamrozić całą cytrynę, a potem ją zetrzeć i wykorzystywać do sałatek, zup, ryb, koktajli i wielu innych potraw i napojów.
Zaprośmy więc cytrynę do naszej codziennej diety i najlepiej, żeby to była cytryna pochodząca z upraw ekologicznych.
A jeśli nie jesteśmy pewni jej pochodzenia, to wymoczmy ją w wodzie z sodą oczyszczoną (usuniemy pestycydy), możemy również w wodzie z octem (usuniemy bakterie) i jedzmy ją na zdrowie 🙂
Źródła:
http://science.naturalnews.com/pubmed/18946667.html
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/S15327914NC372_7
„Odżywianie dla zdrowia” Paul Pitchford