Co jakiś czas lubię upiec mojej rodzince pyszne, rozpływające się w ustach czekoladowe muffinki. Przepis znalazłam na blogu natchniona.pl, wypróbowałam, trochę zmieniłam proporcje, bo w oryginale jest dużo cukru i czekolady i teraz chcę się z Wami nim podzielić.
Moja rodzinka je uwielbia, a znajomi, którzy mają okazję je smakować nie mogą uwierzyć, że są bez mąki pszennej!

Można je oczywiście robić ze zwykłą białą mąką, ale jeśli smakują wybornie z bezglutenową, to po co niepotrzebnie obciążać sobie jelita? Przynajmniej takie jest moje zdanie. A mąki pszennej i tak jest wyjątkowo dużo wokół nas.

Oto przepis:

Czekoladowe muffinki z jagodami i malinami

100 g gorzkiej czekolady
4 jajka od szczęśliwych kur
150 g masła
100 g mąki ryżowej
50 g mąki owsianej
1 łyżka kakao
½ szklanki cukru trzcinowego
½ łyżeczki sody oczyszczonej
maliny, jagody albo inne owoce

Czekoladę rozpuścić w garnuszku lub na parze (wkładając garnek z czekoladą do garnka z gotującą się wodą).
Zmiksować masło z cukrem. Dodawać po jednym jajku i dalej miksować.
Wlać przestudzoną czekoladę. Wsypać mąkę z sodą. Dodać kakao.
Wszystko jeszcze raz zmiksować.

Przelać ciasto do papierowych papilotek i ozdobić owocami.

Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 20-25 minut. Nie dłużej, bo ciasto będzie suche.

Z jednej porcji wychodzi ok. 17 sztuk.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × pięć =