Temat oczyszczania organizmu jest coraz bardziej popularny i coraz więcej ludzi stosuje jakąś formę oczyszczania: dietę, saunę, lewatywę, szczotkowanie skóry czy suplementację.
Zwłaszcza na wiosnę, bo ta pora roku szczególnie sprzyja procesowi oczyszczania.

O tym po co i dlaczego warto się oczyszczać, pisałam już tutaj:
http://bit.ly/toksyny

Dzisiaj podam Wam krótką ściągę, jak stosować dietę warzywno-owocową, opracowaną przez dr Ewę Dąbrowską, w warunkach domowych.

Dla uczestniczek spotkania „Jak smacznie i zdrowo oczyszczać organizm”, które organizowałam w Krakowie, będzie to małe przypomnienie tego, co robiliśmy na warsztatach.
Będzie to również miejsce, w którym będzie można znaleźć podpowiedź, co stosować podczas diety, co wykluczyć, kiedy ją przerwać i jak z niej prawidłowo wyjść.

„Post to terapia, która nie leczy każdej choroby z osobna, lecz wszystkie razem”
Krystyna Dajka

Pod wpływem czasowego powstrzymania się od spożywania pokarmów, uruchamia się w organizmie proces tzw. odżywiania wewnętrznego. Jest to samoleczący mechanizm, który prowadzi do przywrócenia równowagi i zdrowia.

Aby organizm uruchomił  proces odżywiania wewnętrznego, musi zostać spełnionych kilka warunków:

  • codzienna dieta musi dostarczyć mniej niż 800 kcal (po 2-5 dniach mija uczucie głodu)
  • trzeba spożywać 5 razy mniej białka, 5 razy mniej węglowodanów i 20 razy mniej tłuszczów niż na co dzień
  • posiłki muszą być bogate w witaminę C i beta-karoten, biokatalizatory, polifenole, chlorofil, błonnik, aktywne enzymy i mikroelementy
  • podstawą diety mają być nieprzetworzone warzywa i owoce o niskich indeksach glikemicznych
  • codziennie należy pić zakwas buraczany oraz świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe oraz jeść ogórki kiszone, kapustę kiszoną, czosnek i chrzan
  • w celu ugaszenia pragnienia można pić wodę z dodatkiem soku z cytryny i szczyptą soli himalajskiej, naturalne herbaty ziołowe, owocowe, zielone, białe, kawę zbożową w małych ilościach i niegazowaną wodę

Co nam daje dieta warzywno-owocowa?

  • Jest doskonałą metodą profilaktyki zdrowotnej
    • Poprawia ruchomość stawów
    •  Poprawia samopoczucie psychiczne i fizyczne
    •  Oczyszcza organizm z toksyn, złogów i martwych, zwyrodniałych i chorych komórek
    •  Poprawia pracę układu pokarmowego: żołądka, trzustki, jelit, wątroby, pęcherzyka   żółciowego
    •  Wzmacnia odporność immunologiczną
    •  Wyostrza zmysły: wzrok, słuch, smak, węch i dotyk
    •  Odmładza organizm, opóźnia proces starzenia się i przedłuża życie
    •  Pozwala pozbyć się niepokoju, napięcia i uzyskać wewnętrzny spokój
    •  Pozwala odpocząć przeciążonym narządom
    •  Odmładza i upiększa skórę
    •  Pomaga porzucić złe nawyki żywieniowe i wprowadzić zdrowe
    • Zwiększa przyjemność jedzenia po zakończeniu oczyszczania i pozwala docenić wartość pokarmu

 

Od czego zacząć?
Od początku, czyli od przygotowania.

Przez 2-3 dni poprzedzające post, warto już zrezygnować z kawy, cukru i wprowadzić do posiłków więcej warzyw i owoców. Dzięki temu łatwiej nam będzie „przetrwać” najtrudniejsze pierwsze dni postu.

Następnie warto sobie przygotować listę pokarmów, które możemy jeść, a które musimy wykluczyć z codziennych posiłków.

 
Czego nie wolno jeść na diecie owocowo-warzywnej?

Roślin strączkowych, ziemniaków, ziaren zbóż i orzechów, słodkich owoców (banany, gruszki, śliwki), słodyczy i ciast, olejów, mleka, masła.

Nie pić czarnej herbaty, kawy, alkoholu, napojów energetyzujących, wody gazowanej.
Nie palić papierosów, nie używać gum do żucia, nie używać środków przeciwbólowych. Jeśli stosujemy suplementy, to nie używać na bazie olejów, wyciągów z chrząstek kości czy soi.

Zastosowanie podczas postu któregokolwiek z tych składników zakłóci przebieg kuracji oczyszczającej.

 

Co jeść na diecie owocowo-warzywnej?

Marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa, kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepa, brokuł, brukselka, cebula, por, czosnek, papryka, pomidor,  Salata masłowa, lodowa, rzymska, seler naciowy, natka pietruszki, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła, dynia, kabaczek, cukinia, ogórki, patisony, kiszonki z różnych warzyw, owoce niskocukrowe jako dodatek (jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi, mandarynki i śladowe ilości owoców sezonowych – jagód, malin, truskawek, aronii, agrestu, wiśni i porzeczek)

 

Zaczynamy zatem od… oczyszczającego śniadania.

Na śniadanie możemy zjeść:
Gotowane warzywa (np. ugotowany brokuł, posypany szczypiorkiem i kiełkami brokuła)
Dwa rodzaje surówek
Sok zielony (np. z jarmużu, sałaty rzymskiej, natki pietruszki, jabłka i korzenia imbiru)
Owoc – ½ grejpfruta

 

Co na obiad?
Kompot
Dwa rodzaje surówek
Gotowane warzywa
Zupa warzywna (np. zupa paprykowo-pomidorowa z bazylią i rozmarynem – przepis poniżej)
Owoc

A kolacja?

Sok (np. z  zielonego ogórka, białej rzodkwi i jabłka)
Dwa rodzaje surówek
Gotowane warzywa (np. buraki nadziewane chrzanem i papryką – przepis poniżej)
Owoc: (np. jabłko)

 

Jak długo stosować dietę owocowo-warzywną?
Minimalny czas trwania kuracji to 7-10 dni. Taką kurację można przeprowadzać 2 razy w roku w warunkach domowych w ramach profilaktyki zdrowia.

W większości schorzeń najlepsze efekty przynosi dieta 2 tygodniowa. Można ją stosować 4 razy w roku w regularnych odstępach.

W chorobach bardzo zaawansowanych (zwyrodnienie stawów, choroby autoimmunologiczne) w dwóch cyklach w roku po 6 tygodni i 1 dzień w tygodniu na stałe.

 

Kiedy należy przerwać dietę?
Wtedy, gdy nasz organizm nam to zasygnalizuje. Mogą to być sygnały pozytywne lub negatywne:

Sygnały pozytywne to brak nalotu na języku i zębach, przyjemny zapach wydychanego powietrza

Sygnały negatywne to zaburzenia koncentracji uwagi, zaburzenia snu, nadmierna nerwowość, duże osłabienie, uczucie silnego głodu

 

Jak prawidłowo wyjść diety?
Wychodzenie z diety zależy od jej długości.

Jeśli np. stosowaliśmy dietę przez okres dwóch tygodni, to przez dwa następne tygodnie z niej wychodzimy.
Co to oznacza?

Przez kolejne 14 dni należy zredukować ilość przyjmowanych pokarmów o połowę w stosunku do codziennej diety i stopniowo rozszerzać dietę o produkty, których nie mogliśmy stosować w trakcie oczyszczania:

1 dzień – owoce
3 dzień – kasze bezglutenowe i olej nierafinowany
5 dzień – kasze glutenowe i strączki
7 dzień – bataty
10 dzień – jogurt, jaja, ryby
11 dzień – drób wiejski

 
To tyle z teorii.
Podczas warsztatów mogliśmy wysłuchać cennych porad uczestniczek spotkania, które podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami z praktycznego zastosowania diety.
Jeśli ktoś ma ochotę podzielić się w komentarzach swoim doświadczeniem, to bardzo proszę 🙂

 
A na koniec spotkania mogłyśmy się poczęstować pysznymi kiszonkami zrobionymi przez Asię – kalafiorem, cebulą, cukinią, marchewką, czarną rzodkwią, a nawet pomidorkami koktajlowymi! Asia udowodniła nam, że kiszonki mogą być nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Dziękujemy 🙂

 

 

Warto takie kiszonki robić w domu i codziennie je spożywać, zwłaszcza podczas diety oczyszczającej, gdyż dzięki wysokiej zawartości błonnika i żywych enzymów znakomicie regulują florę bakteryjną jelit.

Podczas warsztatów mówiliśmy jeszcze o diecie jaglanej, o której napiszę Wam za tydzień 🙂

 

Zupa paprykowo-pomidorowa z bazylią i rozmarynem

papryka
pomidory
cebula
marchew
pietruszka
seler
kapusta włoska
kurkuma, sól himalajska, czerwona czubryca, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka
suszone pomidory

Cebulę pokroić w piórka i duś w małej ilości wody z kurkumą i solą himalajską. Po chwili dodać paprykę i pomidory. Gdy warzywa zmiękną, całość zmiksować.

W drugim garnku ugotować pokrojoną marchew, pietruszkę, seler i kapustę włoską. Gdy warzywa będą miękkie, dodać zmiksowaną paprykę z pomidorami i cebulą.
Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dodać wody i doprawić.
Udekorować świeżą bazylią i rozmarynem.
 

Buraki nadziewane chrzanem i papryką

2 buraki okrągłe
¼ świeżej czerwonej papryki
chrzan tarty lub gotowy na kwasku cytrynowym
3 listki sałaty rzymskiej lub masłowej

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
Buraki umyć i ugotować al dente (ok. 25 minut). Po ostudzeniu obrać ze skórki, ściąć wierzchołek, wydrążyć środek, uzupełnić chrzanem i drobno pokrojoną czerwoną papryką.
Lekko przykryć ściętym plastrem buraka i zapiekać w naczyniu żaroodpornym lub w piekarniku ok. 15 minut.
Ułożyć na liściach sałaty i posypać koperkiem.

 

Smacznego 🙂

 

 

 

Źródła:
Krystyna Dajka „Post Daniela” (tutaj znajdziecie mnóstwo gotowych przepisów)
dr Ewa Dąbrowska „Ciało i ducha ratować żywieniem”

3 thoughts on “Dieta warzywno-owocowa. Z czym się to je…?

Skomentuj Daria Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

czternaście + sześć =