Lubicie połączenie kokosu i czekolady? Jeśli tak, to te batoniki będą super pomysłem na pyszny, łatwy do wykonania, a przede wszystkim zdrowy deser!
Przepis znalazłam na blogu Ofeminin, wypróbowałam i od razu się nim z Wami dzielę 🙂
Ich smak przypomniał mi przepyszne bounty, które smakowaliśmy z mężem w Hiszpanii, podczas naszej podróży poślubnej 🙂 To już 19 lat temu!
Domowe batoniki Bounty
Składniki:
– 300g wiórków kokosowych
– puszka mleka kokosowego
– 2 łyżki miodu
– łyżka oleju kokosowego
– 2 tabliczki gorzkiej czekolady
– ok. pół szklanki mleka roślinnego
Sposób przygotowania:
Wiórki zalej mleczkiem kokosowym i odstaw na godzinę. Następnie dodaj do nich miód i roztopiony olej kokosowy (ważne by miał temperaturę pokojową). Uformuj batoniki. Możesz zrobić rulonik i pokroić na małe kawałki, albo tak jak ja, uformować rękami małe owalne batoniki.
Tak uformowane batoniki odstaw na pół godziny do lodówki, żeby stężały. Czekoladę rozpuść w małym rondelku. W oryginalnym przepisie jest zwykła czekolada, ja dałam gorzką, a taka jest gęsta po rozpuszczeniu, dlatego dodałam do niej ok. pół szklanki mleka roślinnego (ja dałam ryżowe).
Oblej batoniki czekoladą i wstaw do lodówki.
Po stężeniu delektuj się pysznymi czekoladkami 🙂
Smacznego!