Lubicie połączenie kokosu i czekolady? Jeśli tak, to te batoniki będą super pomysłem na pyszny, łatwy do wykonania, a przede wszystkim zdrowy deser!

Przepis znalazłam na blogu Ofeminin, wypróbowałam i od razu się nim z Wami dzielę 🙂

Ich smak przypomniał mi przepyszne bounty, które smakowaliśmy z mężem w Hiszpanii, podczas naszej podróży poślubnej 🙂 To już 19 lat temu!

 

Domowe batoniki Bounty

Składniki:

– 300g wiórków kokosowych
– puszka mleka kokosowego
– 2 łyżki miodu
– łyżka oleju kokosowego
– 2 tabliczki gorzkiej czekolady
– ok. pół szklanki mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

Wiórki zalej mleczkiem kokosowym i odstaw na godzinę. Następnie dodaj do nich miód i roztopiony olej kokosowy (ważne by miał temperaturę pokojową). Uformuj batoniki. Możesz zrobić rulonik i pokroić na małe kawałki, albo tak jak ja, uformować rękami małe owalne batoniki.

Tak uformowane batoniki odstaw na pół godziny do lodówki, żeby stężały. Czekoladę rozpuść w  małym rondelku. W oryginalnym przepisie jest zwykła czekolada, ja dałam gorzką, a taka jest gęsta po rozpuszczeniu, dlatego dodałam do niej ok. pół szklanki mleka roślinnego (ja dałam ryżowe).

Oblej batoniki czekoladą i wstaw do lodówki.

 

Po stężeniu delektuj się pysznymi czekoladkami 🙂

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa × 1 =