„Dzisiejsza żywność zawiera znacznie mniej składników odżywczych niż kilkanaście lat temu. W ciągu kilkudziesięciu lat, zawartość witamin w warzywach zmniejszyła się o 20 do 90%.
Gdybyśmy dzisiaj chcieli dostarczyć do organizmu niezbędnych dawek witamin, biopierwiastków, drogą normalnego odżywiania, musielibyśmy spożywać takie ilości pokarmu, że nasz układ pokarmowy by temu nie podołał”

                                                                                                 Aleksander Ożarowski

 

Co wpływa na to, że mamy coraz mniej wartości odżywczych w warzywach i owocach?

Przede wszystkim brak składników pokarmowych w glebie, zanieczyszczenie środowiska, stosowanie pestycydów i środków ochrony roślin.
Nawet jeśli uda nam się kupić w miarę zdrowe warzywa czy owoce od znajomego gospodarza, to dochodzi nam jeszcze czas przechowywania, a potem ich obróbka.

 

Bo co najczęściej robimy?
Obieramy, kroimy, czasem gotujemy. Każdy z tych kroków powoduje dalsze straty składników odżywczych. Np. zawartość witaminy C w jabłkach może spaść o 2/3 po 2-3 miesiącach przechowywania. W ziemniakach zebranych jesienią też jest jej znacznie więcej niż np. na wiosnę.
A pomarańcza? Traci 30% witaminy C wkrótce po wyciśnięciu!

 

Dlatego nie jest łatwo dostarczyć sobie odpowiednich ilości witamin, zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, gdy mamy bardzo mało dostępnych warzyw i owoców…

Coraz częściej sięgamy więc po gotowe produkty, które mają wyrównać nasze niedobory.

W naszej rodzinie od lat stosujemy Pinky dla dzieci i Mastervit dla dorosłych.

 

Mastervit to produkt multiwitaminowy, zawierający witaminy z grupy B (B1, B3, B5, B6, B9, B12) i C (rozpuszczalne w wodzie) oraz A i E (rozpuszczalne w tłuszczu).

Jego skład nie jest przypadkowy. Został tak skomponowany, aby zawarte w nim składniki w synergiczny sposób współdziałały ze sobą.

Jak mówi lek. med. Michał Mularczyk:

„Witamina A użyta w tym preparacie jest retinolem, czyli nie prowitaminą, której mamy aż za dużo w żywności, ale witaminą, która w jelicie przechodzi w formę alkoholową i doskonale się przyswoi”

Natomiast witaminy A, E i C to naturalne antyoksydanty i konserwanty, które w naturalny sposób się konserwują i wspierają w pozytywnym oddziaływaniu na nasz organizm.
Znajdziemy tu również całą gamę witamin z grupy B, a o tym dlaczego jest ważne, aby te witaminy występowały razem, pisałam tutaj.

Ważna jest jednak nie tylko ilość składników zawarta w produkcie, ale przede wszystkim ich jakość i wzajemne proporcje. Dzięki czemu mamy pewność, że tak potrzebne nam składniki odżywcze wchłoną się i zostaną wykorzystane przez organizm do różnych procesów metabolicznych.

 

Co jeszcze znajdziemy w Mastervit?

  • wyciąg z jeżówki purpurowej –  korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego poprzez stymulację białych krwinek, zwiększa produkcję interferonu, będącego ważną częścią układu odpornościowego

  • wyciąg z traganka błoniastego –  przyspiesza metabolizm komórkowy, wzmaga syntezę białek w wątrobie, wzmacnia system immunologiczny, reguluje czynność nadnerczy, korzystnie oddziałuje na ciśnienie tętnicze

 

  • wyciąg z ostropestu plamistego – zawiera sylimarynę, która odbudowuje uszkodzone komórki wątroby, usprawnia jej pracę i chroni ją przed chorobami, jak żółtaczka, marskość i zapalenie typu B i C

 

„Zioła zawarte w Mastervit są bogate we flawonoidy, które wydatnie podnoszą wartość witamin i posiadają działanie antyoksydacyjne i antybakteryjne. Dzięki temu, preparat doskonale chroni przed bakteriami i korzystnie wpływa na naszą odporność.”

                                                                                         lek. med. Michał Mularczyk

 

Badania przeprowadzone w laboratorium Szpitala Ministerstwa Obrony Narodowej w Bratysławie wykazały, że Mastervit wyraźnie zwiększa poziom witaminy B12 (która jest szczególnie ważna dla osób będących na diecie wegetariańskiej i dla osób z mało zakwaszonym żołądkiem), witaminy B6 i zmniejsza poziom homocysteiny (toksycznego aminokwasu, który często jest przyczyną zwiększonego cholesterolu, miażdżycy czy nawet choroby Alzheimera).
Witaminy B6, B12 i B9 (kwas foliowy), pomagają utrzymać homocysteinę na właściwym poziomie. Natomiast niedobór którejkolwiek z tych witamin może skutkować niebezpiecznym wzrostem tego toksycznego dla nas aminokwasu.

 

W czym jeszcze może pomóc Mastervit?

 

 

Wspomaga układ odpornościowy – poprzez działanie witamin C i E oraz odpowiednich ekstraktów roślinnych

Pomaga chronić przed stresem – uzupełniając niedobory substancji odżywczych, które na skutek stresu są szybciej przetwarzane przez organizm

Wspiera samopoczucie fizyczne i psychiczne – dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B, które koją nerwy i wspomagają metabolizm

Pomaga regulować pracę hormonów – dzięki zawartości pirydoksyny ważnej w procesie wyrównania aktywności hormonalnej

Wspomaga proces trawienia – dzięki połączeniu witamin z odpowiednio dobranym zestawem składników roślinnych

Pomaga dbać o wzrok – dzięki zawartości witaminy B2, która wspomaga widzenie oraz A, która przeciwdziała kurzej ślepocie

Pomaga chronić komórki organizmu – dzięki witaminom A i E – antyoksydantom chroniącym przed działaniem wolnych rodników

 

Mastervit jest produkowany w postaci płynnej, czyli najlepiej przyswajalnej dla organizmu, w szklanej butelce, dzięki czemu produkt zachowuje swoją czystość i nie występują niechciane reakcje chemiczne pomiędzy poszczególnymi składnikami, jak to ma często miejsce w przypadku butelek plastikowych.

A my mamy pewność, że stosujemy bezpieczny produkt wspierający nasze zdrowie 🙂

 

 

p.s. Jeśli jesteś zainteresowana Mastervitem, to znajdziesz go tutaj:
http://bit.ly/AkunaZdrowie

 

 

Źródło:
Biuletyn Akuna Info styczeń 2013r.
www.akuna.net

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *