Coraz mniej w mojej kuchni pojawia się mąki pszennej. Dodaję ją jeszcze do chleba na zakwasie, bo dzieci nie lubią całkiem ciemnego 🙁
Ciągle szukam nowych przepisów i eksperymentuję te już sprawdzone, zamieniając na różne rodzaje mąki.
Dziś dzielę się z Wami przepisem na pancakesy, które lubi cała moja rodzina. Robimy je z różnymi dodatkami – w zimie z duszonym jabłkiem, gruszką czy dynią, syropem daktylowym, a latem z ulubionymi świeżymi owocami.
Pancakesy z musem truskawkowo-bananowym
1 duży jogurt (szukajcie bez mleka w proszku)
2 jajka
150 g mąki ryżowej
70 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru z wanilią
½ łyżeczki sody
60 g roztopionego masła
Wszystkie składniki połączyć mikserem, tworząc jednolitą masę. Jeśli będzie za rzadka, dodać trochę mąki ryżowej.
Usmażyć na odrobinie masła klarowanego na złoty kolor.
Zmiksować truskawki z bananem i polać pancakesy. Na wierzch ułożyć truskawki lub maliny.
Smacznego!