Lubicie placki?
Moja rodzinka uwielbia pod różnymi postaciami 🙂

Jeśli tylko mogę, zawsze staram się wybierać ich zdrowszą wersję.

Dziś dzielę się z Wami przepisem, który skradł serca moich wszystkich domowników. Jest nie tylko prosty w wykonaniu, ale, co ważne, placuszki są zdrowe i smaczne.

Można je serwować jako śniadanie, ale też jako przekąskę do popołudniowej kawy 🙂

 

Placki z jabłkami i gruszką bez mąki pszennej i bez cukru

6 jabłek
2 gruszki
2 jajka
4 łyżki mąki kokosowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki wiórków kokosowych
olej kokosowy

Jabłka i gruszki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nich sok (i wypić 🙂 ). Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Gdyby ciasto było za rzadkie, to trzeba dodać trochę więcej mąki kokosowej.

Smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym lub maśle klarowanym, na małym ogniu.
Placuszki są grubsze, więc potrzebują trochę dłużej pobyć na patelni.

Moja córcia uwielbia je polane syropem daktylowym 🙂

 

 

 

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *