Wiele osób, które miałam przyjemność gościć w moim domu, pytało mnie o przepis na to ciasto.
Nic dziwnego, bo jest nie tylko pyszne, ale przede wszystkim bardzo łatwo i szybko je się robi. Sprawdza się znakomicie, gdy mamy niezapowiedzianych gości 🙂
Wystarczy tak naprawdę zmiksować wszystkie składniki, włożyć do formy, a na wierzch ułożyć dowolne owoce.

Najbardziej lubię je robić z truskawkami, borówkami i śliwkami, ale smaczne jest też z jabłkami, gruszkami czy brzoskwiniami. Zależy to od naszych smaków i dostępności owoców w danej porze roku.

Ciasto można piec z różnej mąki.
Kiedy jeszcze nie byłam świadoma wpływu pożywienia na nasze zdrowie, piekłam je z mąki pszennej. Potem zamieniłam tę mąkę na ryżową, a teraz najczęściej mieszam mąki: owsianą, ryżową, jaglaną czy amarantusową.

Najbardziej smakuje oczywiście to świeżo upieczone, ale następnego dnia jest również smaczne, o ile jeszcze coś zostanie, bo najczęściej znika pierwszego dnia 😉

Oto przepis:

Pyszne ciasto ze śliwkami

4 duże jajka (lub 5 małych)
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki mąki jaglanej
20 dkg masła
1 płaska łyżeczka sody (można pominąć, bo też wychodzi bardzo dobre)
starta skórka z cytryny

Wykonanie:
Rozpuścić masło. Oddzielić białka od żółtek. Ubić je z cukrem, dodając pod koniec żółtka.
Dodać mąkę, sodę, rozpuszczone przestudzone masło. Wszystko razem jeszcze chwilę ubić, aby wymieszały się wszystkie składniki.

Wlać do formy, a na wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki, najlepiej węgierki.

Piec ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

12 + dwanaście =