Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne naleśniki bez mąki pszennej, który znalazłam w książce Weroniki Madejskiej “Bez glutenu, bez wyrzeczeń”.

Trochę go zmodyfikowałam, podwoiłam składniki (bo dla mojej licznej rodzinki potrzeba ich trochę więcej) i już dawno zastąpiły te z mąki pszennej, które dawniej często gościły w naszej kuchni.

Moja rodzina twierdzi, że są znacznie lepsze od swoich poprzedniczek 😉

Wypróbujcie i Wy 🙂

 

Pyszne naleśniki bez mąki pszennej

200 g mąki ryżowej
100 g mąki ziemniaczanej
80 g mąki owsianej
szczypta sody
1 łyżeczka cukru trzcinowego
6-7 jajek (w oryginale jest 8 sztuk)
800 ml mleka roślinnego (ja dałam ryżowe)

Wymieszać przesianą mąkę z sodą i cukrem. Wbić jajka, wlać mleko i zmiksować lub wymieszać ubijaczką na płynne ciasto.

Rozgrzaną patelnię posmarować masłem klarowanym i wlewać ciasto cienką warstwą.
Usmażyć z obu stron do zrumienienia.

Z podanych składników wychodzi ok. 20 sztuk, smażonych na patelni o średnicy 24 cm.

Podawać z ulubionymi dodatkami.
Ja podaję z duszonymi jabłkami i gruszką, a ozdabiam syropem daktylowym:)

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *