Próbowaliście już „sernika” z kaszy jaglanej?
Ja zrobiłam pierwszy raz i jestem zachwycona! Moja najmłodsza córcia również 🙂
Dlatego dzielę się z Wami wspaniałym przepisem, który znalazłam na blogu Anny Lewandowskiej.
Ciasto jest nie tylko zdrowe i pyszne, ale również bardzo łatwe do wykonania. No i nie trzeba go piec, więc na ciepłe dni również będzie doskonałe!
Spróbujcie 🙂
Sernik jaglany o smaku cytrynowym
Ciasto:
- 100-120g wiórków kokosowych
- 30 g oleju kokosowego (ok. 2 łyżek)
- 6 daktyli (wcześniej namoczonych)
Masa:
- 200 g kaszy jaglanej (nieugotowanej)
- 60 g oleju kokosowego
- 1 łyżka musu kokosowego (nie dałam, bo nie miałam)
- 100 ml gęstej części mleczka kokosowego z puszki (po wyjęciu z lodówki)
- 80- 100 g cukru kokosowego (dałam cukier trzcinowy)
- 1 cytryna
- 3 łyżki masła orzechowego (mieszanka: migdałowego, nerkowców i makadamia)
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystkie składniki na spód ciasta w blenderze. Przełóż do okrągłej tortownicy i włóż do lodówki na ok. 1-2 godziny.
W tym czasie ugotuj w wodzie kaszę jaglaną (szklankę kaszy w dwóch szklankach wody) a następnie odstaw ją do zupełnego wystygnięcia.
Dodaj do niej pozostałe składniki na masę, wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj blenderem.
Jeśli chcesz, żeby ciasto było jeszcze zdrowsze, to zamiast cukru dodaj 2-3 łyżki miodu.
Kiedy masa osiągnie budyniową konsystencję, przełóż ją na spód ciasta i włóż na całą noc do lodówki.
Rano posmaruj wierzch ciasta masłem orzechowym (nie miałam masła orzechowego, więc polałam roztopioną gorzką czekoladą).
Wyszło przepyszne!
Smacznego 🙂