Czy wiesz, że ziarno sezamu zawiera najwięcej wapnia ze wszystkich produktów na świecie?
Zawiera również cynk, miedź, magnez, żelazo, aminokwasy, a także lecytynę, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Zawiera lignan zwany sezaminą, która ma swój udział w poprawie równowagi gospodarki hormonalnej, obniża cholesterol, chroni serce, a nawet zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworowego guza.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15897583
W ziarnach sezamu są również naturalne przeciwutleniacze – sesamol i sesamolina, dzięki którym wolniej się starzejemy 🙂
Najlepiej stosować sezam niełuskany, który ma najwięcej wartości odżywczych. Przed użyciem warto go rozdrobnić np. w młynku do kawy, bo będzie łatwiej przyswajalny przez nasz organizm.
Dla miłośników chałwy mam dobre wieści! Ta robiona domowym sposobem łączy w sobie samo dobro i zdrowie! Wystarczy zmielić sezam z miodem i otrzymujemy najpyszniejszą chałwę na świecie, bez składników chemicznych 🙂
Bon Appetit!