Czy wiesz, że siemię lniane jest najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 wzmacniają odporność i chronią serce, działają przeciwmiażdżycowo, regulują gospodarkę hormonalną, wpływają na prawidłową pracę mózgu, mają zdolność rozrzedzania krwi, zapobiegają powstawaniu zakrzepów.
Co jeszcze cennego ma siemię lniane?
Zawiera lignany, które zbawiennie działają na układ pokarmowy, poprawiając przede wszystkim pracę naszych jelit. Mają także silne działanie przeciwutleniające i wzmacniające naszą odporność.
Ma również błonnik, flawonoidy, aminokwasy, cenne minerały – magnez, cynk, selen, fosfor i witaminy, zwłaszcza witaminy z grupy B i witaminę E, która stoi na straży naszej młodości.
Musimy tylko pamiętać, że kwasy tłuszczowe są wrażliwe na temperaturę i szybko się utleniają.
Dlatego kupujmy siemię w ziarenkach i mielmy je najlepiej tuż przed spożyciem w młynku do kawy, żeby z łupinek wydobyć cenne substancje.
Można je dodawać np. do porannej pysznej owsianki – z rodzynkami, cynamonem, kurkumą i tartym jabłuszkiem 🙂