Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na świąteczne pierniczki, który znalazłam w szufladzie mojej mamy. Trochę go zmodyfikowałam – przede wszystkim zamieniłam mąkę pszenną na amarantusową i orkiszową i wyszły nie tylko zdrowsze, ale naprawdę smaczne, a przynajmniej tak mówi moja rodzinka 🙂

Robi się je szybko. Pamiętajcie tylko, żeby ciasto zarobić dzień wcześniej, włożyć na noc do lodówki, a następnego ranka upiec.

Świąteczne pierniczki bez mąki pszennej

 

25 dkg mąki z amarantusa

25 dkg mąki orkiszowej

50 dkg mąki żytniej razowej

2 łyżki ciemnego kakao

4 łyżki mąki ziemniaczanej

3 czubate łyżeczki sody oczyszczonej

15 dkg cukru trzcinowego

2 przyprawy do piernika

40 dkg masła

4 jajka od „szczęśliwych kur”

5 kopiastych łyżek miodu

 

Z podanych składników wyrobić ciasto i włożyć je na noc do lodówki.

Rano rozwałkować, wycinać foremkami dowolne kształty i piec 8-10 minut w temperaturze 190 stopni.

Po wystudzeniu, dekorować według własnego pomysłu. My nasze pierniczki polaliśmy czekoladową polewą domowej roboty i posypaliśmy wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi.

 

Można też zrobić dziurki i powiesić na choince 🙂

Smacznego!

 

 

p.s. Z tego przepisu wychodzi dużo pierniczków (około 100 sztuk – nie wiem dokładnie ile, bo na bieżąco znikały 😉 ) Dla mniejszej rodzinki można zrobić z połowy porcji.

 

 

2 thoughts on “Świąteczne pierniczki bez mąki pszennej

    1. Bardzo się cieszę!
      Teraz proponuję użyć foremek w kształcie serduszek i na Walentynki będą w sam raz 🙂
      Pozdrawiam ciepło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × trzy =