Pewnie każdy z nas już kiedyś słyszał, że witamina C pomaga nam wzmocnić organizm i szybciej wrócić do zdrowia, gdy np. jesteśmy przeziębieni.

Coraz częściej jednak docierają do nas informacje, że witamina C potrafi znacznie więcej!

  • Pomaga we wchłanianiu żelaza i zapobiega jego niedoborowi, który może powodować anemię
  • Redukuje stres oksydacyjny i chroni organizm przed zniszczeniami powodowanymi przez wolne rodniki
  • Pomaga wzmacniać kości, zęby i naczynia włosowate
  • Jest istotna do produkcji kolagenu, dzięki któremu mamy piękną i gładką skórę oraz mocne mięśnie, ścięgna i wiązadła
  • Łagodzi objawy autyzmu
  • Spowalnia proces starzenia
  • Wspomaga odporność i płodności
  • Zapobiega zaćmie, zwyrodnieniu plamki żółtej, chorobom serca i udarom mózgu
  • Wspomaga proces gojenia się ran
  • Stymuluje produkcję interferonu
  • Skraca czas choroby
  • Neutralizuje toksyny
  • I… wiele, wiele innych!

 

Ja jestem zafascynowana możliwościami witaminy C!

Po zapoznaniu się z badaniami i wykładami takich autorytetów jak: dr Thomas Levy, dr Frederick Klenner, Linus Pauling, Andrew W. Saul, dr Suzanne Humphries czy dr Robert Cathcart, jestem pewna, że witamina C powinna być każdego dnia obecna w naszej diecie!

 

Czy wiecie, że jeszcze nie tak dawno lekarze leczyli ospę, odrę, świnkę, a nawet poliomyelitis – dużymi dawkami witaminy C? Z bardzo dobrym efektem!
W 1948 roku, amerykański lekarz Frederick R. Klenner, wyleczył tym sposobem 60-ciu pacjentów zarażonych wirusem polio, w tym także dziewczynkę, która już częściowo była sparaliżowana…
Ważne jest to, że podawał duże dawki witaminy C (1000–2000mg), w częstych odstępach czasu (co 2-4 godziny) i zawsze w towarzystwie bioflawonoidów.

Dr Klenner udowodnił, że kwas askorbinowy jest czymś więcej niż tylko witaminą… To tak naprawdę środek odżywczy, którego nasz organizm bardzo potrzebuje.

Gdy jesteśmy zdrowi, to nie potrzebujemy jej dużo. Jednak podczas jakiejkolwiek choroby, organizm natychmiast „pochłania” witaminę C i wtedy powinniśmy mu dostarczyć dużo większych jej dawek niż normalnie.
Na przykład w profilaktyce chorób nowotworowych, zalecane jest jej przyjmowanie w ilości nawet 10000 mg dziennie! Oczywiście w podzielonych dawkach.

 

A jaką witaminę C warto mieć w domu?

Jest produkowana w różnych postaciach: w płynie, w proszku, tabletkach czy kapsułkach (jeśli kapsułki, to najlepiej w formie liposomalnej).

Może być podawana doustnie albo dożylnie (w postaci askorbinianu sodu).

Najlepsza oczywiście jest jej forma naturalna, czyli występująca np. w owocach i warzywach. Gdy jesteśmy zdrowi, to takie ilości w zupełności nam wystarczą.
Jeśli jednak potrzebujemy dużych dawek, to musimy sięgnąć po kwas l-askorbinowy (najlepiej ze sprawdzonego źródła).
Wybierając czysty kwas askorbinowy, pamiętajmy o dodaniu do niego bioflawonoidów, czyli np. soku z cytryny, naturalnego miodu lub wyciskanego soku z warzyw czy owoców.

 

Ja stosuję AkuCForte z firmy Akuna. Współpracuję z tą firmą już ponad 10 lat i jestem pewna, że to produkty najwyższej jakości, bezpieczne i skuteczne.
Dla mnie to ogromnie ważne, gdyż podaję witaminę C mojej małej córeczce i muszę wiedzieć, że będzie wspierała jej rozwijający się organizm.

 

 

 

Jeszcze jakiś czas temu, gdy AkuC miała w swoim składzie mniejszą ilość kwasu askorbinowego, dodawałam do niej kwas w proszku.
Teraz już nie mam takiej potrzeby, gdyż AkuCForte ma aż 1000 mg w 7,5 ml! Czyli stosując witaminę profilaktycznie (1000 mg), wystarcza nam na 2 miesiące.

Poza kwasem askorbinowym, zawiera skoncentrowany sok z żurawiny i owocu granatu. Czyli jest w pełni wartościową witaminą i nie musimy już nic do niej dodawać. No może troszkę miodu do smaku, bo nie zawiera żadnych słodzików 🙂

 

 

„Dzięki temu, że AkuC ma płynną postać, wchłanianie witaminy C odbywa się już w przełyku, a kwasy żołądkowe nie eliminują jej tak, jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnych pastylek”

lek. med. Iwona Jakubczak

 

 

Jak stosować AkuCForte?

Wlać dawkę 7,5 ml do szklanki z wodą i wypić. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, więc lepiej nie łączyć jej z posiłkiem zawierającym tłuszcz, żeby nie utrudnił jej wchłaniania.
Można też wlać ją do butelki z wodą i popijać przez cały dzień. Mamy wtedy pyszną i zdrową wodę smakową 🙂

 

A jaka jest Twoja ulubiona witamina C?

 

 

p.s. Jeśli zainteresował Cię produkt AkuCForte, to zapraszam tutaj:
http://bit.ly/AkunaZdrowie

 

 

 

 

Źródło:
https://www.seanet.com/~alexs/ascorbate/195x/klenner-fr-southern_med_surg-1951-v103-n4-p101.htm
www.akuna.net

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *