Tydzień temu miałam ogromną przyjemność gotować z wdzięcznymi przedszkolakami 🙂
Wspólne przyrządzanie zdrowych smakołyków, poprzedziła mała pogadanka na temat cukru i innych niezdrowych składników w sklepowych słodyczach.
Dzieci dowiedziały się, że w małym soku znajduje się aż 5 łyżeczek cukru, a w małym “owocowym” jogurcie 4 łyżeczki. Czyli jeśli zjedzą jogurcik i popiją go sokiem, to w jednym niepozornym posiłku zjadają 9 łyżeczek cukru!
A jak mówi dr Ewa Dąbrowska, jedna łyżeczka cukru blokuje nasz układ odpornościowy na 1 godzinę! To tak, jakbyśmy odebrali broń naszym białym ciałkom krwi, które mają za zadanie bronić nasz organizm przed wirusami, bakteriami i innymi patogenami.
Dlatego postanowiliśmy wspólnie z dziećmi przygotować zdrowe i pyszne domowe smakołyki.
Najpierw przygotowaliśmy masę do toffifi:
6 łyżek masła orzechowego (takiego z prawdziwych orzechów, bez sztucznych dodatków)
5 łyżek miodu (ze znajomej pasieki)
6 łyżek oleju kokosowego
Wszystkie składniki podgrzaliśmy, zmieszaliśmy do momentu połączenia się składników i odstawiliśmy do wystudzenia.
W osobnym naczyniu rozpuściliśmy gorzką czekoladę z łyżeczką miodu.
W tym czasie przygotowaliśmy jogurt: do naturalnego jogurtu, dzieci dodały zblendowane truskawki i kawałki owoców – truskawek, borówek i odrobinę miodu.
Wyszedł nam pyszny jogurt truskawkowo-jagodowy 🙂
Do pojemniczków na lód, dzieci włożyły połówki orzechów laskowych (wcześniej namoczonych). Wystudzoną masę do toffifi wlaliśmy po łyżeczce na każdego orzeszka, a wierzch ozdobiliśmy rozpuszczoną czekoladą.
Foremki włożyliśmy do zamrażarki na ok. 2 godziny.
Z relacji Pani przedszkolanki (i mojej córci też 🙂 ) wiem, że toffifi wyszły pysznie i zostały szybciutko spałaszowane przez dzieci 🙂
Spróbujcie i Wy zrobić takie smakołyki razem z dziećmi 🙂
Smacznie, szybko i zdrowo!
Źródło:
Przepis na toffifi został zaczerpnięty (i zmodyfikowany) ze strony ladyochmistrzyni.pl